Home / Testing Standards /
MIL-STD-461

MIL-STD-461

MIL-STD-461 is the Department of Defense standard that sets requirements for controlling electromagnetic interference emitted by, and received by, military subsystems and equipment.

It defines conducted and radiated emissions limits and conducted and radiated susceptibility levels, and the test methods used to measure them. Procurement specifications typically call out the revision and the applicable test requirements for the platform.

E3 & Environmental

Center of Excellence

Element U.S. Space & Defense runs MIL-STD-461 testing at its Fullerton, CA facility, part of the E3 & Environmental Center of Excellence. The lab lists MIL-STD-461, 462 and 464 among its primary EMI/EMC test specifications, along with RTCA/DO-160.

View LocationRelated service: EMC / EMI Testing →

Common Questions

What is MIL-STD-461 testing?

MIL-STD-461 testing measures whether military equipment emits too much electromagnetic energy and whether it keeps working when exposed to it. Element U.S. Space & Defense runs this testing at its Fullerton, CA facility, covering the conducted and radiated emissions and susceptibility requirements a program specifies.

What are CE, CS, RE and RS in MIL-STD-461?

The letters name the four test families: conducted emissions, conducted susceptibility, radiated emissions and radiated susceptibility. Common examples are CE102, CS114, RE102 and RS103. The contract or procurement specification states which requirements apply to the equipment and its intended platform, so not every test applies to every program.

What are common reasons products fail MIL-STD-461 testing?

Frequent causes include switching power supply noise, poor cable shielding or termination, weak grounding and bonding, enclosure seams and apertures, and missing input filtering. Reviewing these areas during design and running informal pre-compliance checks can reduce surprises before formal qualification at a lab such as Element U.S. Space & Defense.

How is MIL-STD-461 different from MIL-STD-464?

MIL-STD-461 covers subsystems and equipment. MIL-STD-464 sets electromagnetic environmental effects requirements at the system and platform level. A program can apply both, with equipment tested to MIL-STD-461 and the integrated system assessed against MIL-STD-464. Element U.S. Space & Defense lists both among the Fullerton lab's primary test specifications.

Which revision of MIL-STD-461 should I test to?

The revision named in your contract or procurement specification governs, and it may not be the most recent release. Share that document with your request to Element U.S. Space & Defense so the Fullerton lab can scope the right test methods, limits and setup. The current text is available through DLA ASSIST.

How is MIL-STD-461 different from RTCA/DO-160 Section 21?

MIL-STD-461 applies to military subsystems and equipment and includes emissions and susceptibility requirements. RTCA/DO-160 Section 21 addresses radio frequency emissions from airborne equipment, usually on commercial aircraft programs. Limits, setups and procedures differ, so a pass to one does not automatically demonstrate compliance with the other.

Will a COTS power supply pass MIL-STD-461?

Not necessarily. A commercial power supply is designed to commercial limits, which differ from military requirements, so added filtering or shielding is often needed. Element U.S. Space & Defense covers this question in its Ask the Expert article on COTS power supplies, listed under Further Reading on this page.

What should I send when requesting a MIL-STD-461 quote?

Send the procurement specification, the revision and test requirements called out, the equipment's power and interface details, its operating modes and the intended platform. Giving Element U.S. Space & Defense this information early helps the Fullerton team define the setup, the monitoring needed during test and the pass or fail criteria.

Can Element U.S. Space & Defense test classified or export-controlled hardware to MIL-STD-461?

The Fullerton lab lists a secure chamber that provides a private environment for secure projects and safeguards sensitive data and equipment. Element U.S. Space & Defense also holds CMMC Level 2 certification. Discuss your program's specific handling requirements with the team before shipping hardware or sharing controlled technical data.

Is MIL-STD-461 testing at Fullerton accredited?

The Element U.S. Space & Defense facility in Fullerton, CA holds ISO/IEC 17025 accreditation from A2LA. An accreditation's scope lists the specific tests it covers, so ask the team to confirm a particular MIL-STD-461 test method against the current scope. Details are on the Accreditations page.